U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 Wintervoedering

 

Bij strenge winters met een lange vorstperiode en veel sneeuw wordt overgegaan op het bijvoeren van kwetsbare soorten watervogels. Dan komt bijvoorbeeld de roerdomp, het ijsvogeltje en de waterral in de problemen omdat er geen open water meer is. Er zal dan bij wakken vis worden bijgevoerd.

Daarom is het van belang te weten waar deze standvogels de afgelopen tijd zijn gesignaleerd. Hierbij zijn wij afhankelijk van een breed publiek om op het juiste moment te kunnen reageren. Meldingen zijn dan ook van

harte welkom evenals wat extra hulp als dit aan de orde is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bouwepet

Niet alleen de watervogels lopen gevaar massaal om te komen maar ook de uilen hebben het dan moeilijk.

De kerkuil kon vroeger, in veel schuren met stro en hooi opslag, voedsel vinden in de vorm van muizen. Tegenwoordig zijn de schuren, waar de nestkast in hangt, vrijwel leeg en wordt de uil gedwongen zijn prooien buiten te zoeken. Als er meer dan 5 cm. sneeuw ligt voor een langere tijd zullen veel uilen omkomen van de honger. Dan moeten wij er voor kiezen om eendagskuikens bij te voeren in de nestkasten.

 

                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

Winterslachtoffer

De ransuil is wat moeilijker te volgen in zijn zoektocht naar voedsel. Een mogelijkheid is om in de buurt van roestplaatsen graan te strooien om muizen te lokken. Dit kan dan dichtbij een takkenwal of een muizen  piramide.  Eenvoudig te maken van takken en snoeiafval. In de omgeving van de piramide moet zo weinig mogelijk sneeuw liggen zodat de uil de muizen kan vinden.

 

                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muizenpiramide met buis om graan onderin te deponeren.