U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

HELGOLAN ekskurzje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 27 mei 2016

 

’s morgens vertrokken de deelnemers al vroeg (5.30 uur) per auto naar Bremerhaven. De boot naar Helgoland vaart maar 1 x per

dag heen en 1 x terug. We moesten dus op tijd vertrekken. Het was een beetje grauwe dag maar de heenreis was prachtig. We

kwamen door Duitse dorpjes met tuinen vol rododendrons in allerlei kleuren. Helemaal geweldig.

We waren mooi op tijd in Bremerhaven. De auto’s werden in een parkeerkelder vlak bij de boot gereden.

Van teruggekomen Helgolandvaarders kregen we te horen dat het daar heel regenachtig was. Jammer, doch

onderweg klaarde het helemaal op. Niemand werd tijdens de 3 uur durende tocht zeeziek.

In Bremerhaven voeren we langs meterslange containerschepen. Wat een aparte wereld.

Onderweg werden de eerste Jan van Gents gespot. Een mooie zonnige tocht.

De boot had geen havenrechten voor Helgoland vandaar dat we over moesten stappen in kleine bootjes die ons de haven in voeren. Bijzonder hoor.

Van de boot naar de jeugdherberg was een klein stukje lopen. De jeugdherberg lag aan het strand in de punt van het eiland. Mooi en netjes.

We hadden met 12 personen, 5 mannen en 7 vrouwen, 2 slaapvertrekken van 6 personen per vertrek tot onze beschikking. Tsja,

wat nu? Corrie bood aan bij de mannen een bed te nemen. Wat bleek dat een goede keuze. Geen van de heren snurkte maar op

de dameszaal waren 3 dames die de andere dames wakker hielden.

Natuurlijk werd na aankomst meteen het eiland verkend en de Jan van Gents op de foto gezet. Geweldig.

(verslag auto Max)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 28 mei 2016

Langzaam maar zeker komt iedereen naar de centrale hal, zowel van buiten als van boven. De mensen die van boven komen vragen aan de mensen die van buiten komen...heb je nog iets speciaals gezien of gehoord? Om 8 uur gaan de deuren van de eetzaal open, waar iedereen zich te goed doet aan lekkere harde broodjes inclusief beleg en andere lekkernijen. Als iedereen verzadigd is maakt men zijn eigen lunchpakket klaar, daarnaast vult iedereen zijn plastic tasje met fruit, drinken e.d. Als de hele groep compleet is vertrekken we met zijn allen richting haven, om het eiland Dune te bezoeken. Bij de kassa aangekomen blijkt dat je met 12 personen of meer groepskorting krijgt. Dit is dus een meevaller. Daarna inschepen richting Dune . Daar aangekomen richting strand komen we al een grote groep zeehonden tegen. Onderweg koffie gedronken met wat "lekkers"erbij. Verderop op het eiland weer een hele grote groep zeehonden tegengekomen. Aan het einde van het strand hebben wij ...Johannes, Inge en Marten ons lunchpakket verorberd. Al met al heb ik dank zij Inge het hele eiland rondgelopen (een hele prestatie voor mij ).Terug naar de boot lopend komen we ook Max tegen en zijn toen met zijn vieren terug naar Helgoland gegaan. Via de winkelstraat waar Max is achter gebleven gaan wij met de lift naar boven. Daar zien we weer de Jan van Genten, Zeekoeten en Alken en andere verschillende vogels. Hier kun je wel een hele dag vertoeven want dat verveelt nooit. Daarna via de trap naar beneden richting jeugdherberg. Om 6 uur gaat de eetzaal open, daar wacht ons een heerlijke warme maaltijd inclusief lekker toetje. Later op de avond gezellig met zijn allen genieten van een drankje en een hapje. Na iedereen ''lekker sliepe en oant moarn'' gewenst te hebben zoek ik mijn bed op. Moe maar voldaan. Het was een fijne dag met prachtig mooi weer.

Groet Marten. (auto Marten)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 29 mei 2016, auto van Agnes met als passagiers Afke, Fimke en Wilma.

We begonnen met z’n vieren eerst met de  bloemetjes en de vogeltjes in het struikgewas bij de jeugdherberg. Er volgde al snel een afsplitsing want Wilma hoorde de kerkklok luiden en ‘moest’ richting de kerk bovenop de rots. De preek met weinig kerkgangers maar wel met een bevlogen jeugdige vrouwelijke “Pfarrer” ging over “die Liebe”  en over het Friesentreffen het volgend weekend. Dit is een jaarlijks treffen van Friezen uit alle Frieslanden om zo de Friese roots weer te verstevigen; dit jaar was de beurt aan Helgoland.

Vol liefde ging Wilma vervolgens op zoek naar haar vriendinnetjes maar het duurde enige tijd voordat ze de liefde kwijt kon en haar vriendinnetjes vlakbij Lange Anna weer aantrof.

Agnes was onder de indruk van een eenzame alk, die werd gevoerd door een drieteenmeeuw en allemaal waren we wat geschokt toen we zagen dat de nesten waren samengesteld uit restanten van netten. In een van die netten hing een dode jan-van-gent, het beestje had zichzelf verhangen. Bij de zeekoeten zagen we heel veel jonkies, deze vogels zitten lang op het nest, broeden lang en de jongen blijven ook lang bij de moeder. Fimke, een echte tuinierster, ontdekte de Helgoländer Klippenkohl, een wilde groente en de oervader van de koolsoorten.

We lazen ook de teksten op de kleine obelisken die verspreid op de rots staan. Op deze obelisken staat in het kort de turbulente geschiedenis van het eiland vermeld. Terug bij de jeugdherberg ontdekte Afke op het dak van de jeugdherberg een rode wangmus, een kneu, zowel een mannetje als een vrouwtje.

Inmiddels was het namiddag en ging het regenen, tijd om de jeugdherberg nader te bekijken. We ontdekten een fotogalerij met foto’s uit vroeger tijden en ook bleek een gedeelte van het “Haus der Jugend” luxer uitgerust te zijn….

De varkensschijf ’s avonds smaakte lekker en toen later de regen ophield hadden we vanuit een bovenzaaltje een prachtig uitzicht over de Noordzee.  Kortom, deze zondag waren wij 4 vrouwen heel tevreden!

Wilma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag  30 mei 2016, de laaste dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog een fijne dag gehad. We zouden met een andere boot terugvaren, deze mocht wel in de haven.

Echter, we zouden met deze boot niet naar Bremerhaven varen, de veerdienstmaatschappij had besloten om de terugreis te laten vervallen. In plaats van naar Bremerhaven voeren we naar Cuxhaven.

Men had er wel voor gezorgd dat er een bus van Cuxhaven naar Bremerhaven klaar stond. Nou, dat ging prachtig.

De bus stond er maar de buschauffeur wist nergens van. Hij dacht dat hij een groep kinderen moest wegbrengen. Na wat heen en weer gebel en gelach bracht hij ons naar Bremerhaven/naar de parkeerkelder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan boord werd nog een warme maaltijd genuttigd. Dan hoefden we onderweg in Duitsland niet meer te stoppen. Wat wij wel deden, even een drankje en naar de toilet. Wij hebben veel gezien en door het prachtige weer enorm genoten van de Helgoland excursie.

Groet Corrie (auto Max)

 

Wilt u ook mee met onze excursies? Dat kan, er kunnen noch twee personen mee naar Barth, Duitsland.

Vertrek op 4 oktober a.s.  U moet wel lid zijn of willen worden van onze Vogelwacht.

Voor meer informatie:  voorzitter@fûgelwachttrynwâlden.nl

 

 

Excursies

 

Min of meer beroemd zijn de meerdaagse excursies om de twee jaar naar het buitenland.

Zo is de groep al vaak in Falsterbo, (zuid Zweden) geweest. Maar ook andere locaties om de Oostzee heen zoals  de Oder Delta bij de Poolse grens en Bath, Rügen, Mön en Mors in Denemarken.

Ook bij Cap Griz Nez in Frankrijk heeft de groep een aantal dagen rondgezworven.

Meestal in de herfst als de vogeltrek op gang komt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Uckeritz (Dld)

Maar ook korte uitstapjes naar dichterbij gelegen natuurgebieden behoren tot de mogelijkheden. Wat dat betreft is onze Provincie Fryslân rijk aan verschillende landschappen met veel differsiteit aan biotopen en vogelsoorten.

Een uitstapje naar het eiland Texel is geen uitzondering. De zuidwesthoek van Friesland is ook de moeite waard om te struinen of met behulp van een gids te genieten en te leren van een ideaal weidevogel gebied.